Tandrensning
Tandlægerne på klinikken sikrer dig den bedste rådgivning omkring forebyggelse og vedligeholdelse af dine tænder. Vore tandlæger udfører også jævnlige tandrensninger, – som mindsker risiko for cariesangreb og parodontose.
Tandsten:
Langt de fleste voksne mennesker danner tandsten. Tandsten er kalk fra spyttet der sammen med plak dvs. belægningen på tænderne omdannes til tandsten. Hvis tandsten ikke bliver fjernet regelmæssigt bliver tandkødet irriteret og bløder (tandkødsbetændelse) derfor er det vigtigt med en grundig tandrensning regelmæssigt. Sammen finder vi frem til hvad dit behov for tandrensning er. Tandsten sidder typisk især på forsiden af overkæbekindtænderne (de bagerste) og bag underkæbefortænderne og mærkes med tungen som en ru overflade. Tandsten findes også ved parodontose i tandkødslommerne. Under tandsten kan der ikke udvikles caries, men ulemperne ved at lade tandsten sidde på dine tænder er større end fordelen ved ikke at kunne få et hul det pågældende sted, hvorfor tandsten bør fjernes regelmæssigt.
Det kræver fingerfærdighed at børste tænderne rigtigt. For at du skal have et livslangt velfungerende tandsæt bør der følges op på tandbørstningen af en professionel. For mange er en el-tandbørste et godt valg til renhold af tænderne suppleret med en eller flere hjælpemidler til renhold imellem tænderne. Det er vigtigt at understrege at en tandbørste hvad enten det er en el-tandbørste eller en manuel, IKKE kan holde helt rent imellem dine tænder.
Det er derfor tandtråd, tandsikker, interdentalbørster (soft picks / flaskerensere) eller lignende også skal bruges. Du kan få råd og vejledning på hvad der passer godt til netop dit tandsæt.
Det er ikke kun børn der har behov for regelmæssig korrektion af børstemetoden, men også voksne kan ofte drage nytte af et par tips, da der er mange faktorer der spiller ind på børsteresultatet. Hvis du for eksempel har gigt i fingrene kræver det at skaftet på tandbørsten er størst muligt og for mange hjælper det med en el-børste, da den gør det meste af arbejdet og du blot skal flytte tandbørsten fra tand til tand samt vinkle den rigtigt. Hvis du mister en tand eller du får parodontose skal børstemetoden tilrettes din mund.
Interval mellem tandrensninger:
Vi anbefaler tandrensning hver ½ år for næsten alle vores patienter. Den tandsten som samles på mere end 6 måneder vil oftest medføre skade på tandkød og dernæst knoglen omkring tanden som ikke kan føles men skaden er irreversibel. Overhold derfor dit interval mellem tandrensninger så du og din tandlæge kan holde dine tænder sunde i mange år fremover.
Parodontose
– er en folkesygdom!
Omkring 40% af befolkningen rammes af parodontose, især personer over 40 år. Lidelsen starter som en betændelse med blødning fra tandkødet og fordybede tandkødslommer. Stoppes betændelsen ikke, breder den sig til den knogle, tænderne er fastgjort til, hvorved denne trækker sig tilbage. Til sidst vil tænderne blive løse og falde ud.
Parodontose er en meget lumsk sygdom, som kan komme pludseligt eller gradvist.
For det meste mærker man slet ikke til sygdommen før tænderne bliver løse eller når hævelse og tandpine hyppigere og hyppigere generer og så kan det allerede være for sent at redde tanden!
Vi kontrollerer ved de fleste undersøgelser alle tænder for parodontose.
Opdages sygdommen i tide, kan den oftest behandles, og tænderne blive raske.
Det er en af grundene til at regelmæssig tandpleje er så vigtig.
Parodontosen opdages oftest af tandlægen eller tandplejeren ved de regelmæssige undersøgelser. Vi vil derefter tilbyde dig en løbende parodontosebehandling, der tilpasses dit behov, og vi vil rådgive dig om din daglige tandpleje.
Parodontose er en gradvis nedbrydning af knoglen, som kan modvirkes ved at få tandsten fjernet med jævne mellemrum mindst hver 6. måned og for nogle særlige udsatte patienter op til hver 3. måned. Hvis ikke tandstenen fjernes vil tænderne løsne sig med tiden og denne proces er ikke reversibel og tanden vil ikke kunne reddes.